خلیج فارس: سهام عدالت که از اردیبهشت ماه سال جاری آزادسازی شد، این فرصت را به دارندگان آن داد تا نسبت به مدیریت مستقیم یا غیرمستقیم سهام خود تصمیمگیری کنند.
به گزارش خلیج فارس؛ این روزها همزمان با دریافت کد سجام (احراز هویت بورس) و در آستانه پرداخت سود سالانه مشمولان، موضوع سهام عدالت بیشتر در میان مردم مطرح است.
به همین انگیزه پایگاه اطلاع رسانی «خلیج فارس» با دعوت از مدیرکل اقتصاد و دارایی استان بوشهر، از طریق پخش زنده اینستاگرامی پاسخ به پرسش ها و ابهامات هم استانی ها را پیگیری کرد.
60 درصد مشمولان سهام عدالت در بوشهر، روش غیرمستقیم را انتخاب کردند
رسول زارعی در ابتدای این نشست اینستاگرامی گفت: از مجموع ۴۹ میلیون سهام عدالت توزیع شده در کشور طی دهه هشاد، 610 هزار و 725 سهم به خانوار استان بوشهر تعلق گرفته که معادل 60 درصد جمعیت استان می باشد.
وی با اشاره به آزادسازی سهام عدالت که با درخواست دولت و موافقت رهبری در اردیبهشت امسال اجرا شد، گفت: با این کار، مدیریت سهام به مردم واگذار شد و در مهلت تعیین شده، 39 درصد دارندگان سهام عدالت در بوشهر روش مستقیم را انتخاب کرده و 61 درصد هم شیوه غیرمستقیم را برگزیدهاند که مدیریت آن در شرکت استانی خواهد بود.
تاکنون 40 درصد سهامداران استان سجام دریافت کرده اند
مدیرکل اقتصاد و دارایی استان درباره دریافت کد سجام که طی ماههای اخیر برای سهامداران عدالت مطرح شده، تاکید کرد: تاکنون حدود 40 درصد سهامداران بوشهری که روش غیر مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردهاند، در سامانه سجام ثبت نام شدهاند که نسبت به دیگر استانها کمتر است و فرایند استفاده از مزایای سهام عدالت را در استان بوشهر به تعویق میاندازد.
زارعی با بیان اینکه درصورتی که این سهامداران در سامانه سجام احراز هویت نشوند، سود سهام به آنها تعلق نمیگیرد، ادامه داد: برای برگزاری مجمع شرکت سرمایهگذاری سهام عدالت استان بوشهر، انتخاب اعضای هیات مدیره و تصمیمگیریهای کلیدی در این زمینه، لازم است 75 درصد از دارندگان سهام عدالت روش غیرمستقیم در این سامانه ثبتنام کنند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان بوشهر تاکید کرد: باتوجه به شیوع ویروس کرونا، بهتر است سهامداران در صورت امکان از روش غیر حضوری برای ثبتنام در سامانه سجام اقدام کنند.
وی ادامه داد: فقط افرادی که زیر ۱۸ سال دارند باید برای ثبت نام سجام به پیشخوان دولت، کارگزاریها و دفاتر خدمات ارتباطی روستایی مراجعه کنند و بقیه میتوانند خودشان این کار را انجام دهند.
نحوه ثبت نام در سامانه سجام
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان بوشهر عنوان کرد: ثبت نام در سامانه سجام به صورت حضوری و غیرحضوری قابل انجام است و سهامداران می توانند از طریق تلفن های هوشمند خود فرایند ثبت نام و احراز هویت را به صورت غیر حضوری انجام دهند.
زارعی ادامه داد: هزینه مورد نیاز برای این کار 10 هزارتومان است که البته در روش غیرحضوری برخی از کارگزاری ها این هزینه را دریافت نمی کنند.
وی اظهار کرد: در روش حضوری، سهام داران می توانند به شعب پست بانک سراسر استان و یا دفاتر پیشخوان خدمات دولت و بخش خصوصی مراجعه کنند که در این صورت علاوه بر مبلغ هزینه ثبت نام در سجام، مبلغی نیز توسط دفاتر پیشخوان بابت خدمات انجام ثبت نام دریافت می شود.
مراحل ثبت نام در سامانه سجام
به گفته زارعی، درصورت اینکه مدارک درخواستی از شناسنامه، کارت ملی و کدپستی در اختیار فرد باشد، فرایند ثبت نام در سامانه سجام کمتر از 5 دقیقه زمان می برد.
این مسئول عنوان کرد: برای ثبت نام در سامانه سجام، لازم است ابتدا شماره همراه معرفی شده با شماره ملی سهامداران هم خوانی داشته باشد، همچنین لازم است متقاضیان مدارک هویتی و اطلاعات حساب بانکی شامل شماره حساب، نام شعبه و شماره شبا را به همراه داشته باشند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان بوشهر یادآور شد: پس از تکمیل فرم های مورد نیاز و پرداخت هزینه به صورت آنلاین، تأییدیه ثبت نام و کد رهگیری به تلفن همراه آنها پیامک می شود و در مرحله بعد باید احراز هویت انجام شود که این کار نیز هم به صورت حضوری و هم به صورت غیر حضوری قابل انجام است.
این مقام مسئول از همه خواست به اعضای خانواده و اطرافیان خود که سهامدار عدالت هستند اطلاع دهند تا هر چه زودتر در سامانه سجام نام نویسی کنند.
برگزاری مجمع عمومی سهام عدالت استان در اسفند
وی عنوان کرد: پیش بینی شده است که تا نیمه اسفند مجمع شرکت سرمایهگذاری سهام عدالت استانها تشکیل شود و این شرکتها با هیات مدیره جدید که سهامداران انتخابشان میکنند، کار خود را ادامه دهند.
زارعی بیان کرد: کسانی که روش غیرمستقیم مدیریت سهام را انتخاب و در سامانه سجام ثبت نام کردهاند، باید منتظر باشند تا روزهای آینده در خصوص نحوه حضور در مجمع شرکت سرمایه گذاری اطلاعرسانی شود.
وی اعلام کرد: سرمایه شرکت استانی برای ورود به بورس چهار هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است، از این رو انتخاب هیات مدیره ای توانمند می تواند به افزایش سرمایه این شرکت منجر شود.
به گفته وی، سهام این شرکت با نماد وسبوشهر در بازار بورس و اوراق بهادار قابل معامله است.
زمان پرداخت سود سهام عدالت
مدیرکل اقتصاد و دارایی بوشهر در پاسخ به سوال یکی از مخاطبان درباره زمان پرداخت سود عملکرد شرکت های سهام عدالت هم اظهار کرد: سهامدارانی که روش مستقیم انتخاب کردند به ازای تک تک سهمهایشان سود دریافت میکنند، اما سهامداران غیر مستقیم که معادل 69 درصد سهامداران استان می باشد، هر گاه مجمع پرداخت سود شرکت سرمایهگذاری استانی آنها برگزار شود، پس از آن سود به حسابشان واریز میشود.
به گفته وی، تصمیم در این خصوص ملی است و انتظار می رود سود سهام عدالت در نیمه دوم اسفند به حساب مشمولان واریز شود.
جزئیات پرداخت وام به دارندگان سهام عدالت بدون ضامن
زارعی در پاسخ به سوالی درباره اختصاص کارت اعتباری به سهامداران عدالت جهت حمایت از آنها عنوان کرد: همه کسانی که سهام عدالت دارند، میتوانند درخواست خود را برای دریافت تسهیلات بهصورت غیرحضوری از درگاههای تعیینشده ارسال کنند. در حال حاضر، دو بانک ملی و تجارت آماده ارائه این خدمات هستند و در روزهای آتی برای سایر بانکها اطلاعرسانی خواهد شد ضمن اینکه کسانی هم که در این دو بانک حساب ندارند، میتوانند با افتتاح حساب از این تسهیلات استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: ارزش کارتهای اعتباری ۵۰ یا ۶۰ درصد میزان دارایی سهام عدالت افراد است و سازمان بورس میتواند آن را بهعنوان وثیقه بگذارد، از این رو پرداخت این تسهیلات نیاز به ضامن ندارد.
این مسئول یادآور شد: بازپرداخت این تسهیلات سهساله است و نرخی که در نظر گرفته شده ۱۸ درصد است، اما اگر مصرفکننده آخر هر ماه تسویه کند، هیچ سودی از او هم گرفته نمیشود.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان بوشهر بیان کرد: برای دریافت کارت اعتباری و استفاده از این تسهیلات، نیاز به مراجعه حضوری به شعب بانکها نیست و متقاضیان در بانک ملی از طریق سامانه ایوا و در بانک تجارت از طریق سامانه زمرد می توانند اقدام کنند.
زارعی افزود: مدارک مورد نیاز مدارک هویتسنجی است و بر اساس هماهنگیها با سازمان بورس، این کارتها حداکثر ظرف یک هفته قابل استفاده خواهد بود. همچنین همه متقاضیان می بایست در سجام ثبت نام کرده باشند و این تسهیلات به افرادی که در سامانه سجام ثبت نام نکرده اند تعلق نمی گیرد.
سهام عدالت فوت شدگان چه می شود؟
بررسی ها نشان می دهد طی 15 سال اخیر که سهام عدالت واگذار شده، حدود سه میلیون نفر از سهامداران عدالت فوت شدهاند که وراث باید برای تعیین تکلیف سهام عدالت آنها اقدام کنند.
زارعی درباره سوالی پیرامون تکلیف این سهام عدالت گفت: پس از انجام انحصار وراثت، ورثه باید در سامانه سجام ثبتنام کنند و یکی از ورثه از طریق سایت شرکت سپردهگذاری مرکزی، قسمت میز خدمت الکترونیک را انتخاب کرده و اطلاعات مربوط به انحصار ورثه را بارگذاری میکند، در نهایت شرکت سپردهگذاری اقدام های لازم برای انتقال سهام عدالت به وراث را انجام میدهد.
جاماندگان سهام عدالت در انتظار تصمیم مجلس و دولت
در این میان افرادی هستند که بارها اعلام می کنند دارای برگههای سهام عدالت هستند و جزو دارندگان سهام عدالت تلقی میشوند اما قادر به ورود سامانه سهام عدالت نیستند که نشاندهنده آن است که سهامی به آنها تعلق نگرفته و به نوعی جامانده می باشند.
مدیرکل اقتصاد و دارایی استان درباره گلایه ها پیرامون این موضوع اظهار کرد: گروهی در سال هایی که باید اطلاعات خود را در سامانه وارد می کردند، به هر دلیلی این اقدام را انجام نداده و به نوعی با وجود داشت برگه سهام، ولی جامانده می باشند و سودی طی این سالها به آنها تعلق نگرفته است.
زارعی افزود: بررسی و به سرانجام رساندن این موضوع نیازمند همکاری مجلس و دولت است از این رو نمی توان زمان دقیقی را اعلام کرد.